Menu

(Happy) Easter Coding

Would you like to have it in your language?
Please note that this is machine translation and some mistakes are possible.

Type of the event: Workshop/training

Online or offline: Offline

Main theme/focus: STE(A)M / Coding

Date time start: 01/04/2021 10:30

Date time end: 01/04/2021 12:00

Number of hours: 2

Country: Croatia

City/Town: Slavonski Brod

Organisation: Osnovna škola Hugo Badalić

Address of the event: Borovska ulica 3, Slavonski Brod, Hrvatska

Url of the event: http://os-hbadalic-sb.skole.hr

Tag or keywords: unplugged coding, easter

Responsible (trainer/organizer): Kristina Krtalić

Email of the organiser: kristina.krtalic@skole.hr

Phone of the organiser:

Target Group: School students

Number of participants: 20

Short description of the event:

Ishode domene B. Računalno razmišljanje i programiranje u trećem razredu u nastavi izbornog predmeta informatike uklopili su u godišnju kampanju ALL DIGITAL Week za digitalno uključivanje i osnaživanje koja se provodi u digitalnim centrima kompetencija, knjižnicama, društvenim centrima, školama i drugim mjestima širom Europe.
Na početku nastave s učenicima je dogovorena provedba aktivnosti, učenici su podijeljeni u parove i svaki je par sudjelovao u svim pripremljenim aktivnostima (učenici su podijeljeni u parove digitalnim alatom Machine name picker). Prilikom rada, za određivanje trajanja pojedine aktivnosti (npr. deset minuta po aktivnosti, nakon toga zamjena parova na sljedeću aktivnost) koristili su digitalni alat Classroom timer.
Proveli su sljedeće digitalne i unplugged aktivnosti vezane za nadolazeći blagdan Uskrs:
programiraj zečića – učenici biraju jednu od tri igrice programiranja slaganjem blokova naredbi i na taj način pomažu zecu da dođe do mrkvice Google Rabbit , Rabbit Run ili Rabbit Chase, trećaši sad već vješto koriste aplikacije s blokovima naredbi i razlikuju slijed, ponavljanje i grananje
nacrtaj zečića – u ovoj unplugged aktivnosti učenici crtaju zečića tako da bacanjem kockice odrede koji dio od predloženih aktivnosti će nacrtati. U ovoj su aktivnosti na zanimljiv način koristili odluku ili grananje (kako nisu imali kockice, koristili su digitalnu kockicu)
izradi grafičke prikaze – učenici izrađuju grafikon brojeći likove vezane za Uskrs kao pravi mali znanstvenici (brojanjem različitih likova (zečića, mrkvice, pilića) ispunjavaju bojama različitih broj kvadratića i na taj način izrađuju grafikon). I broj čokoladnih jaja su brojali po bojama te izradili grafički prikaz, a na kraju nastave su se zasladili čokoladnim jajima.
otkrij šifru – u ovoj aktivnosti učenici moraju pronaći jaja u mreži na papiru (od kojih svako sadrži jedno slovo) i kao rješenje su dobili pitanje “Gdje je zeko?”. Na kraju nastave, učenici su potražili čokoladnog zeku (jako se dobro sakrio, ali su ga ipak pronašli).
Easter pixel art – u ovoj aktivnosti učenici su bojanjem na papiru određenih kvadratića određenom bojom (uputama oznakama stupca i retka te boje) “složili” sliku zeca ili pileta.
pixel art s bockalicama – učenici na papiru imaju crtež koji će (svaki učenik jedan redak) izraditi s bockalicama
pokusi s jajima– učenici u ovoj aktivnosti izrađuju dva pokusa s vodom, soli i jajetom. Istražuju zašto jaje u jednoj čaši s vodom pluta, a u drugoj pada na dno čaše. Istražuju i koje je od dva jaja kuhano, a koje sirovo.
uskrsni sudoku – učenici rješavaju jednostavni složeni sudoku zadatak

Photos from the event:

The event is: Completed